2012. január 27., péntek

Koraszülött-ruhák

Ilyen, és nála kisebb parányi babákon segít kiemelten az országban a SOTE. Zsuzsánál olvashattok a segítségkérésről, melyben apró ruhákat kérnek.



Az én elsőm ilyen lett egy fiúcskának. (Egy gomb még odaképzelendő a hónaljtájékon a mellkasra) Barka Mandarin Ananász a nagy része, némi Gilicével és egy kevés egyéb zölddel. 80g lett, 38-40 cm-es hosszig jó, remélem ekkorát már ki szabad venni az inkubátorból. Mindenesetre a kislány modellt nagyobbra készítem...
Aki tud, csatlakozzon!

Utólagos szerkesztés:
Nem akarom Zsuzsa megjegyzéseit teletömni, így inkább az érdeklődőknek (és hogy újra megtaláljam magamnak is) idegyűjtöm a szabásminták linkjeit, amit találtam:


Az alábbi kimonónak nevezett öltözetnél írják is, hogy azért van zárás a vállnál is, hogy a monitoros csöveket ne kelljen piszkálni...:
Finom termoból vagy bébiplüssből ez sem rossz köntös akár kézi pelenkaöltéssel végig gép nélkül is varrható, szinte takaró kategória:
Interlock ajánlatos az alábbi rugihoz, hogy bírja a gépi mosást: (bár nekem van, a rugalmas anyagokkal hadilábon állok:( )
Egy pólócska a kötöttek alá (a pelus úgyis a hónaljukig ér...) , csak sajnos nem teljesen értem a szabásmintát. Az az egyenes vállvonal hogyan ül be abba az ék alakú ujja-helyre???
Ez egy megindító oldal, de legalább tudom, mire jó ez a szabásminta. Nem melegítésre. Szuper okos dolog valamivel együtt emelni még az inkubátorban is a piciket a tappancsok és csövek miatt. Persze ilyent csak konkrét kérésre varrnék, hátha nem illik a politikájukba.
Kisingecske:
Trikószerű:

2012. január 24., kedd

Laminaria - 100g

Elfogyott szép lassan a második gombóc is. Mivel lövésem sincs, hogy mekkorára nyúlik blokkolás után, kicsit meg nem szeretnék, ezért megcéloztam a Blossom chart 8-szori ismétlését. 100g után pontosan 6,5 az állás. Ercsu után megyek a számolásban - ami a fonalfelhasználást illeti. Ezek szerint a nagyobbik változathoz 32% fonal kell a befejező részekhez, így a 20 dkg fonalammal megkockáztatom a 8szori ismétlést. Nagyon fog Ercsu csuklani, ha nem jön össze!!! :)))
Mindezeket persze nem azért írtam, mert magamban nem tudok gondolkozni, hanem hátha másnak is szüksége lenne arra, hogy adott fonalból meddig jut X g után:)



(A falimatricát vasárnap kreatívkodtam a gyerekekkel, olyan jó kis téli hangulata van, pedig még itt-ott levelesek a fák...)

2012. január 22., vasárnap

Megfejtés komment nélkül:)


Aki esetleg nem ismerné a modellt, annak ITT a segítség

2012. január 20., péntek

Na, aki ezt kitalálja...

mi lesz belőle?
Ha rájössz, minek indul ez a jelenleg kb. 50%-os készültségi fokon lévő rejtvény, akkor tippelj bátran! :) A megfejtőt valami kedves kis jutalommal is meglepem!


2012. január 16., hétfő

Laminaria - 50g

Vilmossal múlt héten benéztünk az oviba 2*2 órára. Mellékelem az eredményt:


Szombat óta ha nem a hűtőfürdős kád mellett kuporgok, akkor a kanapén. Néha köthetek is...

Így az első 50g (210m) zoknifonal után 4,5 -es tűvel a csillagos minta után meglett a Transition chart és 2X a Blossom. Nem tűnik egyenlőre lenyűgöző kendőnek, de remélem egyszer kibújik a bábból a pillangó és akkor tetszeni fog. Fura hogy nem magamnak készül, pedig azon sokak közé tartozom, akik a Laminaria miatt vették elő a csipkekötést. Az elsőt most mégis Áron tanító nénijének készítem, aki 4 éve tanítja minden fontosra és szépre, amire nem mi. Nagyon szeretjük Őt és ez afféle köszönőajándék lesz. Sok munkával, ahogyan Tőle is azt kapjuk...

2012. január 15., vasárnap

Sohasem gondoltam volna,

hogy takarót kötnék vagy horgolnék, de ha még néhány ilyen gyönyörűségbe futok, akkor nem fogok tudni ellenállni!!!

2012. január 13., péntek

Vilmos 3 éves, szülinapra új szoba jár:)

Na jó, nem  új a szoba, csak a berendezés egy része. Leszedtük a kiságy rácsát, átépítettük a szekrényét (hogy elérhető magasságú fiókokba kerüljenek az apróruhák), kapott asztalt székekkel. Ezt mind egy este/éjszaka alatt mind a négyen keményen dolgozva, míg a kis ünnepelt a nagyinál várta az alkalmat:)


A székpárnákat és a ceruzatartót előtte való nap horgoltam rohamban ( 163g masszívan évtizedes maradékokból), hogy a nagyok fehér-drapp-piros szobarészéhez keverjem Vilmos JUB matricák által megszabott fehér-drapp-sárga részét. A székek narancssárgák voltak még a nagyok kicsi korában:), az IKEÁs fiókos szekrény két lépcsős változat volt, a Férj több órás munkával barkácsolta magas szekrénnyé, s kapott lehajthatós asztalt amivel a játszóhely tágassága is megmarad.
A szekrény felső polcaira drapp nátronpapírral kasírozott dobozok kerültek még szintén matrica díszítéssel, de akkor már nagyon sötét volt...
Tudom, az egész ordít egy falvédőért és egy ágytakaróért! De hiába vannak terveim, amíg Kitti ágytakaróját nem fejezem be, addig nem foghatok új patchworkbe! Ez az önmotiválás...

Nagy lett az öröm, azóta legtöbbször az asztalánál játszik:)

Nemezelt fiú papucs / felted boy slippers

Bár ugyanabból a típusú fonalból készült Áronnak ez a papucs mint Virágé, mégsem zsugorodott annyit. Talán hogy ez kötött az meg horgolt volt. A hosszának nem gond, így a 36-os lábára épp jó, de a teteje bő. Majd valamit mószerolnom kell rajta, de a javítgatásokhoz úgy ülök, mintha vernének...


Minta: Ravelryről , a következőt módosítgatni fogom, de rövidített sorokkal jó a logikája.
A fonal Aldis nemezelésre való 100% gyapjú, 74g fogyott hozzá

2012. január 9., hétfő

Nemezelt / felted Mary Jane slipper

Egész jól sikerült a méret eltalálása, 38-as volt nemezelés előtt, most utána 34-es Virág-lábra illő a terveknek megfelelően. Kicsit ugyan bő lett, mert csak a hosszából vettem le, mert csak útközben észleltem, hogy a 8-as tű és a nemezelős fonal még a zsugorodást beleszámítva is sokat nagyított az eredeti mintán. No nem gond, elkopik...:)
Kereken 100g lett, saját FIMO gombokkal.

Ja, ami vicces, hogy a szegély saját festésű gyapjú, rózsaszín volt horgoláskor, mint az alatta lévő részleté. Csak a lúgos mosópor közbeszólt. Szerintem savazással visszanyerné a rózsaszínségét, festéskor legalábbis bejött...

2012. január 8., vasárnap

Utólagos ajándék

vagy valami ilyesmi.
 Egy kedves rokonommal egyeztettem karácsonykor, hogy szívesen kötnék neki valami sálacskát. Na, a fél délután a Ravely előtt telt:) Többek között ezt is kiválasztotta, amiből nekem ezt sikerült alakítanom.
Remélem örömét leli benne, szereti a drappos árnyalatokat...
80g lett, 6-os tűvel, csupa fonalfalós maradék, a fehér és a drapp teljesen el is fogyott!

2012. január 6., péntek

Mary Jane slippers

Egyestés alkotásnak bátran ajánlom mindenkinek! A mintát itt lelitek, a más méretekről meg írok majd, ha gondoljátok, mert most azok kalibrálásán ügyködök. Az eredeti normál női méret 5-ös tűvel, én 6-ossal horgoltam, mert vastagabb fonalam akadt, de így bő lett egy kicsit (a hosszából levettem időközben) Virág is megkívánta, így itt a modell, ami alapján az Aldis nemezelendő fonalaimat papucsosíthatom! Csak a zsugorodási mértéket kell belőnöm... Ha valakinek van ezzel a fonallal tapasztalata, légyszi ossza meg velem!
Sapka-sál korszak után papucs korszak jön, vigyázzatok!
 És jól tudom, a fonalfalóban utálni fogtok a sok súlyos fonal miatt:))) Majd a nyári csipkékkel kompenzálom:)
Ercsu szép fagombjai nélkül mérve kereken 100g, s remek  fogyasztás, mert egy épp megbontott gombolyag fogyott el teljesen a sötétzöldből, amire amúgy is dühös voltam, hogy évekkel ezelőtt néhány méterért kellett megvennem:) Szeretem, amikor így eltűnik egy fonal a készletből, nyom nélkül csak alkotás marad, a "szemete" nem. Ezért jó a patchwork és  ezért csodálom a disznóvágást is:)))

 
Isten hozta két legújabb olvasómat, remélem szívesen maradtok !

2012. január 5., csütörtök

Az első idei gombolyag

Hát az elfogyott. Egy 100g-os:)
Az imént mutatott karácsonyi ajándékkupac legvonzóbb fonalának ugrottam neki lelkesen az újévi pihiben. És már a fonalfalóba is számíthatom, mert tavaly kaptam:)
A fonal 70% merinói gyapjú, 30% selyem, varázslatosan puha, sálra termett:) (A mintát a ravelryn találtan, de nem mentettem el, csak elkezdtem monitorról és most nem tudom hol volt.)
A maradékból Hegemony fertőzésére Barbie ruhát kellett kötnöm Virágnak:) Ez sem két perc alatt lett kész, akármilyen pici...