2012. június 27., szerda

Laminaria - kész

Blokkolva már mutattam, de egy nagyobb darab megérdemel rendesebb bemutatót.



Szeretném, ha a gazdája is nagyon örülne neki:)

2012. június 25., hétfő

Virágos tatyó

Áron fiam délutános tanító nénijétől búcsúztunk ezzel a táskával. Fehér pöttyös fekete bélés varrtam bele és nagyon édes, buggyos formája lett a granny-négyzetek összerendezésétől. A buborékos-virágos granny-négyzet kezdést Suz régi honlapjáról néztem.

Sajnos a többi fotóm eltűnt, az ajándék meg ugye a tulajnál...

2012. június 20., szerda

Hőség

Nem hiszem el! Nemsokára éjfél, és kinn még mindig 27 fok van. Benn még csak 26. Meddig maradjak fenn, hogy kinyithassam az ablakokat??? Kinek van kedve fonalat tapizni ilyenkor? Meg aztán a címkék között kezdtek eluralkodni a kötős-horgolós bejegyzések, így a napokban elővettem egy kupac Burdát és a nyárra vett anyagkészletet. Varrogatnék de azt néha le is kell vasalni... Majd hétvégén...!

Laminaria - blokk után blokk és fonalfogyás

Miután újra felvettem a fonalat, sitty-sutty be is fejeztem ezt a kendőt is. Lélegzetelállító az átváltozási képessége a ragyás buckatengerből leheletnyi csipkévé. Az utolsó fotón látszik az egyes gombolyagok vége, az állás 50, 100 és 150 g-nál 188g lett a vége és mesésen hatalmas. Akit érdekel, a fotón le tudja számolni, miből hány ismétléssel lett ennyi, 4.5-ös tűvel kötve.
Modellfotók pár nap múlva.




Amit nagyon szeretek benne: mérete, a dupla szegélyminta, a fonal/tű arány csipkesége
amit nem szeretek: a 9-es csoportok vissza-sorát kötni, az uncsi színe (Áron választotta a tanító nénijének), a záró levélsor utolsó lyukának asszimmetriája - nem tudom, miért olyan:(

Azért egy érdekesebb fonalból kötök egyet magamnak is majd, hisz' ezért a kendőért kezdtem csipkét kötni:)

2012. június 15., péntek

Baglyos hátizsák

Ezeket a baglyos varrományokat egy kedves nagyi kéri az unokájának, aki a mai világban az igencsak becsülendő kisebbséghez tartozik. GONDOLKODIK, hogy milyen ajándékkal szerezne örömet, utánajár és megold(at)ja.



Szakmailag meg nagyon jó volt varrni - mégha sokkal több időt is emésztett fel, mint vártam, de szerencsére semmiféle véletlen melléfogás sem hátráltatott (Aláfordul egy másik rész varráskor, fordított színén varrok valamit.....). Elő- és hátlap steppelt  - kukacolva és mintázva - az oldala csak bélelt. Jó volt kívülre tenni a ráhagyást: szép, egységes belső teret eredményez, a srépántos szegést meg kimondottam szeretem. Olyan szép keretet ad egy munkának.

Tapasztalat: már ilyent is tudok.
Igaz 8 éve kapott Áron hasonló hátizsákot, meg is mutatom milyen agyonszeretett, vásott állapotba került:



Apa levágott farmerszárából, bélés nélkül készült, de csak két éve lett ciki a Micimackó, addig koptatta becsülettel:)

Remélem a baglyosnak is ilyen tisztes, hosszú karrierje lesz!

2012. június 14., csütörtök

Kislány táska

Virágom vitte szülinapi buliba. Filc elő- és hátlap 4 féle fonalból összefogva kötött oldalíve van. 3-as tűvel görcsöltem végig, hogy jó merev legyen. 76dkg fonal a fülekkel együtt.


Isten hozott, Erzsike!

2012. június 12., kedd

Sütistál az oviba

Kamaszfoglalkoztató délután "mellékterméke" ez a sok süti, bonbon; maradék zoknipasszé, thermo, filc és gyöngyök felhasználásával. Én is nagyon jól szórakoztam, Vilmosom ovis csoportja pedig kimondottan jutalomnak vette a szép évzárós szereplésért.
Remek nyári gyerkőcfoglalkoztató, ajánlom!


2012. június 9., szombat

Nyárelő varázsíz - rózsaszörp és epres rózsalekvár

Talán ebben a névben tudnám összefoglalni azt a csodát, ami a befőzős fazekamból kikerült.
Tudom, ez kézimunkás, kézműves blog, igyekszem is a biokertes elragadtatásaimat visszafogni, de 1-2 konyhai alkotást muszáj...:) Bocs.

Annástól jutván Hédiig ma reggel rózsabefőzési tervekkel vérteződtem fel.



-Este szedtem 700g (3/4 bevásárlókosár) szirmot, többnyire paradicsompirosat és rózsaszínt. A méhecskéket már szedés közben jó kerülni, épp elég mosásnál az aprócska fekete bogárkákat kiterelni.
-5l vízzel felöntve a 10 literes lábosom kényelmesen tele lett. 
-Fél órát főztem, csodás rubin lé és fakó sziromfoszlányoknál már jónak ítéltem. (Az időnként érezni vélt rohadásnak induló salátaszagtól igyekeztem elvonatkoztatni.)
-4l levet lemertem, 2 citrom héjával, levével, 3kg cukorral felfőztem szörpnek.
-A maradék lé ellepte a sziromtrutyit (2l/2kg kb.). Pektinnyerés miatt 5 nagy almát (1 kg kb.) beledaraboltam, 1/2 liter víz kellett még az almák miatt.
-Közben a kicsumázott friss eperből másfél kiló is beszállt a lábosba, pár perc múlva nekiestem botmixerrel. Mivel a szirmok lassan 1 órája puhultak, nem volt gond a turmixolással. Kukoricaszem - héjnyi darabkák maradtak, de hát ugye az almát is héjastól aprítottam.
-3 kg cukor és 3 tasak dzsemfix zárta a sort.

Szerintem nem ettem még finomabb lekvárt, pedig a tegnapelőtti sütőtök-banán eper is dobogós. Semmi keserű íz nem volt benne a cukrozás után, mint néhányan említették. Talán az eper miatt...

Férj fél 1-kor jött meg a céges buliról, az utolsó üvegeket már ő mossa és tölti:)
9-kor kezdtem konyházni 3 tepsi kakaós csigával... Valahogy jól esett leülni...



UTÓLAGOS VÉLEMÉNY néhány nap elteltével.
A lekvár tökéletes, ám a szörp nekem nagyon édes. Tudom, a cukor konzervál...ezt mindig citrommal kompenzálom, de a nyers citrom felfőzve elveszíti vitaminjainak nagy részét, a citromsav meg mű. Nálam itt is a bodzaszörpös elméletem lesz a nyerő: Hígításkor csavarok friss citromot a szörpbe, így nagyon friss és finom!

2012. június 8., péntek

UTÁLOK BONTANI 4. - Laminária...

...avagy bontási bátorítás a hozzám hasonlóknak.
Ritkán kell bontanom, akkor is inkább a mintán változtatok.

DE EZ MOST ITT NEM ILYEN ESET. Ezt szemről szemre folytatnom kell!

Az elmúlt egy órában sikerült gatyába ráznom 2 lebontott sor utána  Laminariat. Annyira paráztam tőle, hogy tologatom hetek óta és az egész délelőttöt rászántam:) Mikor nemrég bontottam és visszaszedtem, annyira rendszertelen fonalhalmaznak nézett ki, ahol a szemeknek köze sincs egymáshoz, hogy végül kételkedtem, hogy valaha folytathatom, vagy újra, mélyebben kell bontanom.
Ehhez képes egy óra alatt lekötöttem a helyes mintasort (persze így is többszöröse a normálisnak:) ) s talán 10 szemet kellet 2 sorral lejjebbről visszahozni - persze gondosan számolva és sasolva honnan hiányzik -, és ugyanennyit megfordítani.
Rutinos bontók ezen biztosan nagyokat kacagnak, de én roppant büszke vagyok most magamra.
Hiába no, bontani is tudni kell!!!

Tanulságok:
-Gyerekkel való nyomdázás közben csak végső esetben kössek csipkét!
-Ha muszáj, akkor inkább horgoljak, az könnyebben bontható:)
-Hiába gondolom, hogy már 8. ismétlésnél megy a minta fejből, elég volt pár nap kihagyás és a sziromzárások közé félúton egy egész soron át elkezdtem egy újabb szirmot, azaz fejben összemostam két mintasort. Azon meg aztán vakon jól visszajöttem és csak az új mintasornál buktattam le magam
Ne legyek lusta megkeresni a mintát!!!!!

Eddig ennyi. Mehetek a szegélyekre:)

2012. június 7., csütörtök

Laminaria - gondban

Fotó nélküli bejegyzést nem nagyon szoktam, de Gencsen felejtettem a gépem:(

Nagy gondban vagyok a Laminariammal, amit a télen kezdtem el Áron fiam tanító nénijének. Negyedikes búcsúzás....
Akkoriban egy hosszú hétvégére félretettem, majd folytatván rossz mintasort kötöttem valahogy:(  2-3 sort le kellett bontanom, de ehhez már leszedtem a tűkről. Millió szemnél járok már és embertelen megtalálni a szemeket csipkénél - ezt sokan tudjátok.
Ráadásul ahogyan beköszöntött a tavasz, sokkal színesebb alkotásra vágytam, és ez a szürke hmmm....nem az.
 
 Pár hete felszedtem, de tuti tele lesz hibával, ráadásul az idő is kezd szorítani és az év végi programok is sűrűsödnek. Á-áááááááááááá!!!
Varázsötlet valakitől????