2013. január 29., kedd

Boleró bakancsért

Ez a kis cseredarab született tegnap barátaink kislányának, aki kinőtt szuper túrabakancsát Vilmosomra hagyományozta. Egy madeira szoknyácskával már megleptem azóta, de a Szentpyr-féle epres kacagányt (sajnos már archív, nem tudom linkelni) már régen terveztem elkészíteni. Nem lett teljesen olyan, szerintem merevebb az én fonal-tű kombinációm, mint a minta, így a fodor nem fodrozódik... Kapott egy apró cakkos szegélyt és szerintem így is helyes. Vilmoson nagyon kifeszül, de a pici lány vékonyabb, rajta helyes lesz:)



A fonal halványsárga-halványzöld foltos régi babyacryl két szállal, 4,5-es tűvel. 
Még ki kell mosnom, hogy rendeződjenek a szálak...

2013. január 26., szombat

Új fürdőszobai tokok

Ez most nem kötés, varrás vagy horgolás lesz:), hanem egy kis apróság.
Ebéd utáni ejtőzésben nézelődtem Bloglandon, és Kifli és levendula írásai között találtam egy videókazetta-tokból papírcserével gyerektolltartót.

S mivel a fürdőnkben egy nagy falfülkében mindenkinek van egy üvegpolca, s már csak az enyém várt takarításra, azonnal kaptam az ötletet és megfosztottam néhány mesekazettát a dobozától. Amúgy sem jöhetett volna jobbkor az ötlet, mert múlt hétvégén beadtam a derekam a modern szeleknek és a gyerek DVDket is kibeleztük egyetlen mappába gyűjtve a lemezeket.
(Újrahasznosítás jegyében nagy táskányi tok a könyvtárba, a kiszedett papírok kollázskészítés céljából az oviba kerültek - miután Vilmossal Kisvakondos képet alkottunk az "anyával maradós pénteken")

Könyvkötős hobbiidőkből maradt csodás Bomoartos papírjaimból választottam a tokokhoz, hogy csoportonként rejtse el a sminkszereimet.




Sokkal kompaktabb, mint az eddig használt fedeles kosárkák!
Egy leeső papírcsíknál ugrott be a konzervdoboz burkolása, s ez esélyt adott a bögretartalom szétválasztására is.
Azt ugye nem kell külön mondanom, hogy pont ilyen kicsi konzervdoboz nem volt üres épp,  így sürgősen kell valami paradicsomosat főznöm a kitelepített püréből:)))
Az élét áttoltam a késélező rúddal, de ezt csak súgom, mert a Férj kiakad...

A többi videókazetta-tok a rendezendő hobbiszobában fogja élni második életét, ahova most annyira nem érdemes bemenni, hogy a konzervre ragasztást is átlapolással és gyerekragasztóval oldottam meg, hogy ne kelljen keresgélnem mást...

Van még egy tárolási ötletem nektek a fürdőszobára:


Mikor megvettük a lakást és átépítettük (lassan 10 éve), nagyon fájt, hogy a kombikazánt csak a fürdőben lehetett elhelyezni. Gyékényrolón és zsákvászonszalagon tárolt bizsukkal két problémámat oldottam meg, és már jó néhány éve beváltan használom, bátran ajánlom mindkettőt.
A szalag lyukaiba a fülbevalókat lehet jól bedugdosni, a roló szálai közé kampóvá formált gemkapcsok tartják a nyakláncokat.
Teljesen lendületet kaptam a hobbis pakoláshoz is:))))

2013. január 24., csütörtök

Erika fekete kadigánja

Sajnos csak ez az egy kép lett elfogadható, mert nincs itthon a saját gépem töltője, a tablettel meg totál béna vagyok:(
Talán kb. látszik.



Október óta kötöm, feketesége csak nappali fénynél működik...
4-es tűvel, Barka Takaróból. Sokáig tartott.
Saját terv alapján kötöttem, fentről raglán módszerrel, a hullámos minta és szinte az egész darab a saját bolerómhoz hasonlít.

Remélem tetszik neki a szaténos-szalagos-antik gombos befejezés:)

2013. január 23., szerda

Fogadalom megszegve




Szinte...
A karácsonyi ajándékgyártás befejeztével eldöntöttem, hogy igyekszem nem új dolgokba fogni, hanem befejezni az ufokat.és a kéréseket.
Idei akcióban a tablet tok szükséglet volt, de kész lett a két varrás.
Befejeztem egy ismerős kardigánját ( holnap mutatom) és Kitti barátnőm ágytakaróján is csak apró munka van hátra. Ennek örömére MEG KELLETT kötnöm a tavaly vett Drops Polarisból tervezett vastag sapka-sál duót, (mentségemre szóljon vasárnap délután pár óra alatt elkészült, így nem igazán szaporította a befejezésre váró dolgok kupacát)



...és belefutottam egy helyes horgolt mintába is.







ezek csak úgy napközben...futtában...20 perc sincs egy darab...:)
2 szálas Barka Gilicéből 4,5-es horgolótűvel.
Egyszínű terítőn poháralátétek lesznek. Nyári kertben az igazi, de mivel téli gyerekeim vannak, Virág közelgő szülinapján jól fog jönni - legalább minden kiscsaj megtalálja a saját poharát:)

Beláthatjuk, hogy mindkettő jogos és igen sürgető szükséglet volt:)))))

2013. január 22., kedd

Saját fonású türkiz boleróm

Vagyis ugye a fonalat fontam, a bolerót utána kötöttem belőle. Magamnak.
Összeszedtem az összes kékes-zöldes szalaggyapjúm, nem kártoltam össze, csak vékony csíkokra szedtem és 3 egyforma csoportba fogtam, majd megfonva 3 szálasra cérnáztam.
Már nem tudom hányas tűvel készült még novemberben, Kicsikató mintája alapján. Lehetett volna nagyobb is, ha van több fonal, de hihetetlen, mennyi fonás-idő milyen kevés kötés-időt ad:)



A fonal mesés lett és pont jó a minta is hozzá. Szeretem, sokat hordom:)

2013. január 21., hétfő

És ha már a varrógép elöl volt...

...készült egy papucstartó papucs baráti kérésre.


2013. január 20., vasárnap

Aktuális

A nagy nyugati havazásban született, valahogy kimehetetlen volt a helyzet:)


Igaz, a hímzés még tavalyi, de már akkor is faliképet terveztem belőle. Az előszobánk falán, az átjáró melletti szakaszra fér el egy ilyen méretű kép/szőnyeg/falvédő...-kinek hogy tetszik. Az átjáró fölé meg a hozzá illő apróbb díszeket lógatjuk.
Eddig nem volt a karácsonyi adventi naptár és a tavaszi virágos közé illő darab. Na de most! Az ajtón is lecseréltem a koszorút korcsolyára:)


Elégedett vagyok. Került rá redwork, pachwork, rátét, jégcsap-csipke, horgolt hópihe. Rémlik, hogy van nekem valahol pár gépi-vágott kis filc hópihém, ha előkerül, még felugorhatnak...

2013. január 11., péntek

Fentről raglán boleró-kardi leírással







Bucilla csodás fonalaiból készült úgy, hogy egyszer szemeztem egy csodással, aztán (emlékeim szerint) lebeszéltem magam róla. Majd pár hét múlva megrendeltem egy másikat... Kérdezte, jöhetnek-e együtt a múltkorival... Hmmmm.
Kétszer szerettem bele szinte ugyanabba, így sorsszerűen együtt is végezték: dulpa szállal kötöttem talán 4,5-es tűvel. Még az őszi száműzetésben készült gépektől távol, így csak most mutatom.

Felülről raglán leírása - kérésre:

Ahogyan én csinálom, mert az első daraboknál még gyerekcipőben járt az internet, és mikor hallottam, hogy lehet így kötni, kitörpöltem...
A kezdő szemszám a kötéspróba alapján vágyott nyakbőségre. Ennél a modellnél "leesősebb"nyakat hagytam, de Vilmos pulcsiját kicsit garbósabbra kötöttem. (Ez utóbbinál a nyaki passzé soraiban nem is szaporítottam, hogy magasodhasson.)
Mivel ez a darab amúgy is hosszú ujjú szűk felsőkre készült, így lehet nyak nélküli:)
tehát már a 2. sorban szaporítani kezdtem.
Az, hogy a szaporítás "vezérszemei" (biztos van rá hivatalos kifejezés is, szóljon, aki tudja) milyen arányban osztják az eleje(i)-ujja-háta-ujja kört, az a hónalji arányokon múlik. Meg kell mérni a kerületeket nagyjából. Más a férfi, gyerek, vagy cicis női változat.
Ha nem nyitott elejű a terv (ahol kézenfekvő a kezdéspont), akkor el kell dönteni, hol legyen a nyaki passzé zárása (ha van passzé)

Ezen boleró esetében kezdőszámok:  10-1-18-1-22-1-18-1-10
Magyarul: eleje fele-VSZ(vezérszem)-ujja-VSZ-háta-VSZ-ujja-VSZ-eleje fele
Ez így kicsit szétnyílós lesz. Aki átlapolós záródást tervez, annak a plusz szemeket hozzá kell adni, vagy később felszedni  a zárópasszét.
Ezzel a nehezén túl vagyunk.

Már csak minden "ODA" sorban szaporítunk 1-1 szemet a VSZ két oldalán, ez soronként +8 szem. Vissza semmi.
Én a M1 (make one) jobbra és balra változatát használtam itt, de ráhajtásokkal is nagyon szép. Cifráztam már több vezérszemmel, amiket csavartam, ez meg kimondottan extra.
Hónaljhoz érve leválasztjuk az ujjakat (egy darab fonalra vagy másik körtűre tároljuk) és a törzsi kör zárásakor a karok helyén felszedünk pár szemet. Felnőttnél kb. 4-5cm-nyit, így nem fog húzódni mozgáskor.
Természetesen mikor az ujjához érünk, ott is folytatjuk ezeket a szemeket.

Remélem, érthető volt és sikeresen tudjátok használni a terveitekhez!


2013. január 9., szerda

Mit kössek?

Már régóta tetszik az ilyesmi csíkos.
Aztán tegnap láttam florentinnél ezt.

És bár nagyon tetszik ez a fazon, de szerintem kövérít. Vagy nem? Fonalam is van...
Olyan tanácstalan vagyok.
Tudom, köthetném Virágnak is, csak neki olyan sok ruhája van. Igaz, nekem is...

2013. január 7., hétfő

Kinn és benn

Órák óta szakad a hó Szombathelyen és gyönyörűűűűűű:)
Igaz olvad, így sokáig nem marad meg, de akkor is...
Ha lenne egy földig érő dupla ablakom, előtte egy nagy fotellel, friss tejeskávéval és jó kis kötéssel, csatlakoznátok? :)
S most légyszi fordítsátok el a fejeteket, vagy a monitort, amíg megtanulom elforgatni a képet:)



Az ok a fotón rejtőzik: a kötött tok a karácsonyi ajándékomat óvja. Egy amolyan kis mini lap-top, ami szétszedhető tablett-re és dokkolós billentyűzetre. No, ennyit is értek hozzá. Gyakorlatilag 20 éves IT múltamat kell átírnom az alapoktól, ami roppant izgalmas, ám sokszor felettébb bosszantó.
Végre találtam olyan alkalmazást, ahol  picasa-szerű montázst tudok csinálni, mint eddig, de csak állót akar. A képeket tudom kézzel forgatni, de a kész montázst nem.
Ha kifújom a dühöm, majd megtanulom ám azt is, de most levezetek egy porszívózással.

(Az gondolom senkit sem lep meg, hogy a 11 éves fiam karácsony este tűkön ült mellettem, mikor ismerkedni kezdtem az ajándékommal: -"Nem úgy, anya!....Azt ott nyomd meg...csak ide kell húzni, látod...majd én megmutatom...")

2013. január 1., kedd

Fonalfaló

A fonalfaló játékban abban versenyzünk, hogy a startidőpont előtti, régebbi készleteinkből mennyit használunk fel.
Nekem ebben az évben 5220 g sikerült régi fonalból, meg vagy 3-4 kg új...
Akit érdekel, itt található: http://fonalfalo.blogspot.hu